torstai 6. syyskuuta 2018

On aika katkaista pikavippikierre.Epäröinnin kynnyksellä kysy kuinka paljon rohkeutta uskallat tänään jättää käyttättä.Viimeksi halusin tuoda oman mielipiteeni pikavipeistä esille. Kuitenkaan mielipiteeni ei ketään auta, siinä vaiheessa, kun vippiin on jo langettu ja ylös pääsy lähes mahdotonta.


Kierteen lyhyt kertaus.
Pikavippikierteeseen joudutaan ilman peliongelmaakin, kun on kuukausi, jolloin rahat on loppu. Iskee pakottava tarve johonkin, ehkä se on ruokaa tai ehkä se on viihdettä. 

Otetaan laina, jonka jälkeen, joudutaan kierteeseen, koska ruokarahan lisäksi pitäisi seuraavassa kuussa maksaa myös vippi korkoineen, sekä ruuat tai muut shoppailut. Otetaan uusi vippi, jotta voidaan maksaa edellinen. Korkoa korolle alkaa vaikuttaa käänteisesti, sinun maksettavaksesi.

Olen itsekkin ollut tilanteessa, jossa minun on "TÄYTYNYT" saada jotakin, eihän mulla muuten olisi Klarnaa tai muitakaan osamaksuja. Mutta onko mun oikeasti täytynyt saada? Ei. Oisin elänyt ilmankin niitä. Mutta olen osannut itselleni perustella hyvin, miksi tarvitsen jotain niin paljon, etten vaan voi enää odottaa.
"Otetaan laina, jonka jälkeen joudutaan kierteeseen, koska ruokarahan lisäksi pitäisi seuraavassa kuussa maksaa myös vippi korkoineen, sekä ruuat. "Pelien aikaan jouduin itse varsinaisten pikavippien käyttäjäksi. 
Otin lainaa, mutta korot yllättivätkin osaamattoman. Otin toisen lainan toisaalta, koska ajattelin maksaa sillä edellisiä pois ja näin saada pienemmän kuukausierän.

Ei se ihan niin mennyt. Hetkessä oli yhdistelyyn tarkoitettu laina korkeine korkoineen ja sen lisäksi myös pikavipit samoista paikoista.

Musta olisi ollut ihana vaan unohtaa. Vajota omaan kuoppaan, kieltää kaikki velat. Enhän edes ollut ikinä nähnyt sitä rahaa, ehkä vain unohtamalla myös laskut tuhoituisi.

Ei ne tuhoutunut.


On vain pakko toimia
On se hetki, jolloin on aika pysähtyä. 

Tiedän, tuntuu rankalta, ei huvita. Ajattelet ehkä huomenna. Kuristava tunne tulee kurkkuun. 

Hengitä. Pysähdy. 

Mikään ei katoa mihinkään, mihinkään ei ole kiire. 


Jotta pääset kierteestä lopullisesti, on neuvoni: pyydä apua. Pyydä apua sinulle uusiin tilanteisiin tai tilanteisiin, josta ylöspääseminen tuntuu painavalta. Et ehkä saa rahallista apua velkoihisi, mutta kun saat apua tilanteeseen, joka on johtanut velkaantumiseen, on helpompi ottaa myös erilainen ote talouteen.


Kaikki mogaa, jotkut suuremmalla voluumilla, kuin toiset. Mutta voittaja on se, joka on valmis korjaamaan asiat ja uskaltaa pyytää apua.

Olen tajunnut, rahalla ei ole väliä. Se on vaan objekti, joka mahdollistaa asioita, mutta raha ei ole ongelmani. Ongelmani on minussa, ajatuksissani, mielessäni, tottumuksissani. "Ongelmani on minussa, 
ajatuksissani, 
mielessäni, 
tottumuksissani."Ota kynä ja paperi. 

Kerää kaikki sähköpostit, paperilaskut, kaikki mitä vain muistat. 


Kirjoita paperille: 


  • yritys
  • summa
  • minimi maksettava
  • eräpäivät

Tämän jälkeen kirjoita paperille teksti, jossa kerrot haluavasi saada itsellesi luotonnostokiellon. 


Kirjoita paperiisi lisäksi henkilötunnuksesi ja allekirjoitus. Lähetä tämä kuva, saatettekstin kera kaikkiin vippiyrityksiin, josta olet ottanut lainaa. Jotkut yritykset saattavat sanoa, etteivät tee luotonnostokieltoa, koska on maksamattomia velkoja. Pysy kuitenkin kannassasi ja sano ottavasi yhteyttä esimerkiksi kuluttaja-asiamieheen, jos he eivät toimi eduksesi.

Sitten laita itsellesi omaluottokielto-merkintä. Oman luottokielto-merkinnän saat laitettua täältä.


Näin. Nyt olemme katkaisseet mahdollisuuden lisävelkaan.


"Lähetä tämä kuva, 
saatettekstin kera kaikkiin vippiyrityksiin, josta olet ottanut lainaa"

Ehkä tilanteesi on sellainen, ettei sinulla riitä tulot kaikkiin vippeihin?


Sen lisäksi, että tilanteen on kirjannut paperille on talouden kannalta oleellista ruveta budjetoimaan.

Tähän apu voi olla muunmuassa 

Mahtavaa selviytymistä isojenkin velkojen ja ulosoton kanssa, voit lukea täältä, ulosottovelallisen raharimpuilua-blogista.
Kun äkillinen rahantarve iskee.
Meillä on onnellinen tilanne, asumme Suomessa, apua saa, jos tajuaa, osaa ja uskaltaa pyytää. Vaikka tahdomme estää lisävelkaantumisen, ei se tarkoita sitä, että meidän pitäisi nyt kärsiä ja ryvetä kurjuudessa ja olla syömättä.

Näiltä tahoilta sinun tulisi saada apua, jos tarve on akuutti.
  • Voit kääntyä seurakuntasi diakonin puoleen.
  • Hakea toimeentulotukea.
  • Tämän jälkeen hakea omilla perusteilla täydentävää toimeentulotukea. Sinulla on oikeus saada myös henkilökohtainen keskusteluaika, joten älä tyydy kiireisiin vetoaviin selitykseen. Jos tarvitset apua, sen myös ansaitset.
Kuulisin mielelläni teistä lukijoistani. Viestitän ja pohdin asioita. <3 Kuulen myös mielelläni toiveita käsittelemieni asioiden suhteen.En pelannut tänäänkään. <3

1 kommentti:

  1. Hyviä vinkkejä. Omassakin lähipiirissäni monet ovat joutuneet pikavippikierteeseen ja useat maksuista menneet perintätoimiston hoidettavaksi kun maksuja ei olla pystytty hoitamaan ajoissa. Avunpyytäminen ja sen saaminen ovat kyllä isossa roolissa mistä tahansa riippuvuudesta irti pääsemiseen.

    VastaaPoista