torstai 5. heinäkuuta 2018

Velat numeroina

Mun budjetti ja talous ja kaikki suunnittelu on vasta alkutekijöissä, oon vasta ruvennut tämän vuoden puolella sitä seuraamaan. Harmikseni myös nollasin hetki sitten luonnokseni, johon teen aina budjettisuunnitelman sähköpostissani, joten en näe nyt kokonaiskuvaa alkuvuodesta tähän hetkeen. Aikaisemmin ajattelin avata koko talouteni numerot, nyt kuitenkin päädyin ainoastaan velkalistaa.

Velat:

- Läheisien myöntämä pelivelkojen maksuun käytetty laina 2820 euroa, alunperin 9400 euroa. Tämä ei nouse korkoa. Lyhennys 235e/kk

- Opintolaina 8414,62 euroa, tämä nousee korkoa minimaalisesti. Korot maksetaan puolen vuoden välein. Lyhennys 86e/kk

- Klarna 930,50 euroa. Maksusuunnitelman mukainen lyhennys 42,37 euroa kuukaudessa, itse maksan 50 euroa. Korkoa noussut viime kuukaudesta 14,84 euroa ja hallinnolliset kulut 3,95 euroa. Eli 18,79 euroa, joka kuukausi. Viidenkymmen euron maksutahdilla tää on kuitattu pyöristettynä noin 2 ja puolen vuoden kuluttua :D . Jee. Kunpa vaan ois ollut järki kädessä ostoksilla.

- Saunalahdelta otetut laitteet (playstation 4(119e), polar m200(68e), honor 7 lite(tytön puhelin 103e), asus zenpad(100e) yhteensä 390 euroa. Lyhennys tässä yhteensä noin 30e/kk. Nämä eivät nouse korkoa.

- Dna, minun ja puolison puhelimet, yhteensä 365,88e. Lyhennys yhteensä 11,04e/kk, nämä eivät nouse korkoa.

Huomata saattaa, velaksi on elelty. Aika huoletta ja ylivarojen. Ja muutenkin kuin pelaamalla, laitteita on otettu osamaksulla, sekä klarna on iso. Onneksi oon herännyt nyt, vielä kun asian voi saada kuntoon! Koko velka yhteensä 12 920,12

Huh... Aika paljon velkaa yhdellä naisella. Toki tää määrä on joskus ollut vieläkin isompi, joten ei syytä epätoivoon.

Kuten erittelyistä huomasi, muut velat korottomia/lähes korottomia, mutta Klarna.... Tähän ajattelin nyt tehdä oman uuden maksusuunnitelman. Klarnaa lyhennän joka kuukausi 50e (mitä ei vielä ole tästä kokonaissummasta vähennetty). Suunnitelma  olkoon siis niin, että ainakin 50 euroa saan lisättyä Klarnan lyhennyksiin. Lyhennys olisi tällöin 100 euroa - 18,79 euroa(pyöristettynä laskin joka kuulle saman, vaikka summan pienentyessä myös korko pienenee. Mutta tämähän sitten vaan positiivinen pyöristys!) = 81,21e. 930,50/81,21= 11,5kk.

Jos Klarnan haluaa pois vielä tämän vuoden puolella on maksuvoimaa lisättävä. Peruslyhennyksellä (50e) lyhenee kuudessa kuukaudessa 187,26 euroa, joten jos tahdon koko velan maksetuksi, on otettava käyttöön prosentit. Luin velat(on) blogista Prosenttihaasteesta, jossa normaalilyhennyksistä tavoiteajassa jäänyt summa jaetaan sadalla. Eikun siis vain ruutupaperi käyttöön ja 100 ruutua. Omassa tilanteessani yhden ruudun arvo on 7,4e.Pienistä puroista kasvakoon siis iso virta ja olkoon vuosi 2019 Klarnaton!


Mahtava kuvanlaatu. :)


Joku voi nyt ihmetellä toisessa päässä, miksi käytän näin paljon energiaa Klarnaan, kun summakin paljon pienempi, kuin esim opintolainani. No, koska kaikki muut velkani ovat korottomia tai lähes korottomia, miksi siis maksaisin ehdointahdoin turhasta? 20 euroa kuukaudessa, vuodessa 240 euroa, kahdessa ja puolessa vuodessa jo 600 euroa. 600 euroa, kun voisin tässä tilanteessa joutua maksamaan vain 120 euroa, pienistä puroista ja isommistakin, kasvakoon tasapainoinen talous. :)

Paljon jaarittelua taas rahasta. Kumma kun siitä saa kyllä aina asiaa väännettyä. Ehkä ensi kerralla taas muita mietteitä.


En pelannut tänäänkään <3

6 kommenttia:

 1. Taas löytyi uusi talousblogi - kiva kun avasit lukuja ja toimintasuunnitelmaa velan maksamiseksi!

  Mä keskittyisin myös aivan ehdottomasti tuohon Klarnaan juurikin siksi että on aika kovalla korolla. Kaikki kuukauden ylijäämä siihen niin eipä tuossa kauaa mene kun on maksettu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista!:) kivakun löysit perille, oon sunkin blogia lueskellut! :)

   Joo totta, se on nopeesti maksettu. Tuskin kuitenkaan kaikkea ylijäämää siihen raaskin käyttää, koska tulot niin pienet ja vahvistunut puskurin tärkeys nyt lasten kanssa :) niin yritän sitä nyt samalla rakentaa, jottei tartte enää laskuja käyttää ostaessa :) noh, katsotaan mitä sitten taas seuraava kuukausbudjetti antaa itelle ajattelemisen aihetta :)

   Poista
 2. Hyvässä vauhdissa sinulla on velanmaksu ja varmasti järkevää keskittyä kalleimman nopeampaan pois maksamiseen.

  Tuli tuosta prosenttihaasteesta mieleen, että oletko tutustunut bullet journaliin? Itselläni on bujo käytössä kaikessa elämässä ja myös talousasioissa.
  Seuraan siellä mm sähkönkulutusta ja vertaan edellisvuoteen, lisäansioita, ylimääräisiä lainanlyhennyksiä ja esimerkiksi kirjoitan ajatuksiani rahasta ylös kyseiseen bujoon.
  Se helpottaa asioiden hahmottamista, sillä siellä ne kaikki ajatukset ovat peräjälkeen samoilla sivuilla, vaikka ne tulee ajateltua pitkänkin ajan välein.

  Lisäksi tuohon peliriippuvuuteen - tai siihen seurantaan bujo voisi olla tosi hyvä tuki -siellä seurata laskurista kuinka kauan olet ollut pelaamatta tms.

  Ja minä myös olen sellainen, joka mielelläni puhun rahasta - helposti vaikka kuinka pitkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, isoltahan toi summa näyttää, mutta suurin osa on opintolainaa jo onneksi!

   En ookkaan tohon hei tutustunut. Pitkään kuulunut facebookissa kalenterimania-ryhmäön, mutta jostain syystä tarkempi perehtyminen kuitenkin jäänyt! Pitää ruveta siihen tutustuu. Tykkään siitä, kun mulla on suunnitelmat ylhäällä, jos ajatus tulee päähän, kirjotan sen yleinsä heti esimerkiksi puhelimen muistioon. Sama talousasioissa, aina kirjotan kk-menot ja tulot muistioon, jotta saan selkeän kuvan :) joten en pitäis tommosta hommaa mulle yhtään vieraana, pitää vaan tutustua. Kiitos vinkistä:)

   Joo, tiedän nytkin tarkan pelitön päivä lukeman: 5kk 25päivää :) mutta eipä lisä ajatusten jaotteluista ym haittaakaan olisi.

   Poista
 3. LÖysin blogisi nyt! Täytyykin käydä läpi. Jouduin hetken hengittämään ja miettimään että nyt näen peliongelmaisen silmien toiselle puolelle kun alan kahlata läpi blogiasi. Oma sukulaiseni on kyseisen ongelman kanssa paiskinut vuosia eikä ole koskaan myöntänyt sen olevan ongelma, niin iski kyllä tunteisiin heti.

  annan sinulle siis interaktiivisen ylävitosen ja halin jokaista pelaamatonta päivääsi kohtaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! Ihanaa, kun löysit tänne ! :) kiitos halista <3

   On niin inhottavaa, kuinka vaiennettu peliriippuvuus on yhä, kuinka helppo se onkaan kieltää ja piilotella lähimmiltä. Mutta niin tappava se on, että itse en kyllä enää tippaakaan vähättele. Toivon niin paljon voimia sun läheiselle, jotta se jaksaisi kohdata ittensä, aivan sairaan iso työ edessä, mut tahdon uskoo, että tästä pystyy selvitä! <3

   Mä mielelläni myös tekstien muodossa vastailen kysymyksiin tai mietteisiin, jos ehdotuksia tulee! :)

   Poista