sunnuntai 30. syyskuuta 2018

Top 5 eniten ehkä suakin kiinnostavaa kirjaa, e-kirjana. Kommentit myös Rikastamon: Elämäsi fiksuimmat rahapäätökset -kirjasta.


En oo mikään kovin kova kirjamuija, mutta kovasti koittanut petrata asian suhteen ja herätellä aivojani erillaisten kirjojen avulla. Nyt on paljon ollut esillä erilaisia e-kirjan lukupaikkoja ja itsekkin teille jo suosittelin Elisa-kirjoja, josta saa ilmaisen kirjan, ilman mitään sitoutumisia. E-kirjojen helppous on se, ettet joudu ostamaan jokaista kirjaa erikseen, eikä sinun myöskään pidä kirjastossa käydä ja muistaa palauttaa lainattuja kirjoja. Jälkimmäinen erityisesti ollut itselle se haastekohta!


Tällä hetkellä olen tankannut kirjallisuutta, joka liittyy omaan henkiseen kasvuun, mutta myös talouteen liittyviä asioita. Ajattelen asioista niin, että mitä enemmän luen asiantuntijoiden kirjoittamia tekstejä, sitä enemmän pystyn itsestäni oppimaan. Ja ehkä joskus itsekkin olen asiantuntija? Kuitenkin tärkeänä pidän, etten tässä elämäntilanteessa lue mitään väkisin, luen sen mikä kiinnostaa.


Nextory
Huomasin mahdollisuuden mainostaa Nextory.fi -sivustoa. Sivusto oli täysin tuntematon minulle ja pienellä tutkimisella selvisikin, että on myös ilmeisen uusi. 

Rekisteröityessä päätät minkä tilausjakson valitset. 

Valittavana on:


 • Hopea, jossa hintaan ei sisälly uutuuskirjat.
 • Kulta, jossa kaikki kirjat sisältyvät, mutta vain yksi lukia.
 • Perhe, jossa lukijoita saa olla jopa neljä.

Rekisteröidyin palvelun Ilmaiseen kokeilujaksoon ja rupesin selaamaan kirjoja. Halusin myös teille lukijoilleni tehdä listan kirjoista, jotka itsellä osui silmään ja mielipiteeni kirjasta, jonka jo ensimmäisenä luin. :)Rikastamo: elämäsi fiksuimmat rahapäätökset.

Raha-asiat ovat aina osa minua ja meitä kaikkia. Olen seurannut paljon Terhi Majasalmen perustamaa Vauras nainen -ryhmää ja uskoin tämän ja henkilöhistorian perusteella kirjan varsin passelliksi ja herätteleväksi.

Kirjan lukeminen sujui erinomaisesti pieneltäkin näytöltä ja kirja tempaisi helppolukuisuuden vuoksi mukaan välittömästi.

Tämä kirja avasi sopivan selkeästi asioita elämän eriosa-alueilta rahan suhteen. Lueteltuna raha ja rakkaus, perheiden tasavertainen rahajako, lapsen syntymä, avioehtosopimuksen tärkeys, testamentit, vakuutukset, lainat, yrittäjyys, omat säästötavoitteet jokaiseen tilanteeseen, pienin askelin. Tottahan se on, että raha on väline monessa suhteessa. Aikaisemmin kirjoitin tässä Pikavippi kirjoituksessani budjetoinnin tärkeydestä ja myös tästä asiasta puhutaan kirjassa ja siitä käytetäänkin vertausta: Raha ilman budjettia onkuin shamppanja ilman lasia.

Pidin konkreettisista esimerkeistä ja pienistä talouteen liittyvistä tehtävistä kappaleittain. Vaikka tämä on kahden vauraan ja myös rahallisesti menestyneen naisen kirjoittama, ei se tuntunut yhtään ylimieliseltä. Kaikessa otettiin huomioon myös rahan psyykkinen puoli ja myös eri ammattien tulotasojen erot.

Kirjassa käytetään ihanasti välillä termejä: 
Minä oy ja Perhe oy AB. Näinpä. Rahapäätökset, niinkuin muutki, tehdään itseä varten. Säästämiset, sijoittamiset, velkojen maksut. Teet ne itseäsi varten. Toki velat on maksettava, koska olet sen jo käyttänyt, mutta ajatus siitä, että yrität maksaa velkasi pois mahdollisimman nopeasti, siinä ajattelet itseäsi ja sinua yrityksenä.


Paljon sijoittamista.  
Kirjassa mennään myös alueella, joka koskee jo enemmän hallussa olevaa taloutta, muunmuassa sijoittaminen. Mutta mielestäni talouden kannalta ja näin toipuvana rahapeliriippuvaisena on hyvä lukea myös fiksuista tavoista saada raha kasvamaan. Toki ennen sijoitusmaailmaan lähtemistä itse kehotan lukemaan enemmänkin kirjallisuutta sijoittamiseen liittyen, tämän lisäksi. Teksti itsessään kyllä lisäsi omaakin tietoa sijoittamisesta ja yleisimpiä nimityksiä. Kirjassa avattiin eri sijoitusmuotoja, myös jo monelle tiedossa olevan osakesijoittamisen lisäksi ja mukana hyviä laskelmia, sekä esimerkkejä. Itsehän myös kirjoitin teille minä ja Nordnet -kappaleessa omasta melkein hypystäni sijoitusmaailmaan, joka silloin sai paniikin syntymään. Nyt olen pitänyt Nordnetin, kylläkin korottoman, säästötilin hyvänä paikkana laittaa rahaa hieman arkikäytön ulottumattomiin, vaikka sijoittaminen ei itselleni vielä ajankohtaista ole. Tankataan tietoa.


Kirja oli yleisluonnollisesti mielestäni hyvä peruskirja kaikille, jotka jollain tavalla hoitavat omiansa tai perheiden raha-asioita. Ehkä paljon asioita, joita jo tiedät, mutta varmasti myös uutta. Ehkä myös sellaista, joka auttaa muuttamaan omaa ajatustasi rahasta? Itselle muunmuassa uutena tuli se itsevarmuus, joka sinulla tulee olla, kun menet neuvottelemaan raha-asioista. Oli se pankkiin laina-neuvottelu tai töissä palkkaneuvottelu, molempiin löytyy tästä kirjasta asiantuntijoiden vinkit.

Tässä valitsemani loput 4 kiinnostavaa kirjaa, lukuisista vaihtoehdoista varmasti löytyy enemmän vaihtoehtoja, nämä nyt ensimmäiset.Juha Itkonen: Ihmettä kaikki.
On ihana lukea ihmisten henkilötarinoita. Tässä kerrotaan olevan perhe, jolla vauvan syntymä ei olekkaan vain pumpulipilvessä leijailua.


Jordan B. Peterson: 12 elämänohjetta kaaosta vastaa.
Tarvitseeko tätä edes avata? Ohjeet tänne! Esittelyssä kerrotaan psykologin vastauksien olevan yllättäviä, syvällisiä ja viihdyttäviä.


Anette Palssa ja Maare Kauppinen: Tunne syöminen!
Tiedän olevani tunnesyöjä. Tiedän myös tässä olevan paljon samaa riippuvuuslogiikkaa, kuin muussakin, eloton lohduttaja. En ole kuitenkaan lukenut asiasta kirjoja, joten jos ravitsemusterapeutit avaavat asiaa lisää, luen sen mielenkiinnolla ja avoimin mielin!


Terhi Rannela: Yhden promillen juttuja.
Esittelyssä mainitaan nuoret. Kiinnostaa alkoholikasvatus, joten tästä luultavasti saa jotain irti. Riippuvuuden syntyä ehkäpä nuorten kokemuksista?


Tästä linkistä pääset itse tutustumaan Nextoryyn ilmaiseksi 14 päivän ajan. Ehkäpä valitset samoja kirjoja, kuin minä tai ehkä löydät paljon enemmän?

* Teksti sisältää affliate-linkkejä. Pelkkä palveluun tutustuminen ei sinulta velvoita mitään, huomiotavaa kuitenkin on, että tilausjakso jatkuu automaattisesti 14 päivän ilmaisen kokeilun jälkeen, ellet sitä irtisano ennen sitä päivää.


En pelannut tänäänkään. <3

3 kommenttia:

 1. Lukeminen kannattaa aina :) Itse suosin myös monia podcasteja sekä youtube-pätkiä työmatkoilla n.35min suunta. Oppii jo viikossakin paljon :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En olekkaan podcasteihin hirveästi tutustunut, enkä myöskään youtube-selailuun. Mies monesti kuuntelee jotain rikostarinoita tai tän suuntaisia youtubesta, itse en oo vielä perehtynyt!
   Mistä noita podcastejä löytää? Ne siis niinkuin radiotyylisiä? Miltähän tuntuisi ite höpistä sellainen :D

   Tykkään näistä e-kirjoista sen takia, kun kaikki saman sivun takana, ei joudu etsimällä etsiä, varsinkin jos ei edes tiedä mitä etsii! :)

   Poista
  2. Oikeastaan mulla se lähti siitä et mun duunimatka on pikkaisen reilu 30min suunta. Halusin ottaa sen ajan hyötykäyttöön koska radio on mitä on. Pääsääntöisesti olen seurannut enemmän talousaiheisia mm rahapodia. Sitten niitä on tullut aina jonkun suositusten kautta lisää kuunteluun. YouTubesta taas saatan heittää ihan vaan jonku hakusanan ja kattoa mitä kerrottavaa sieltä löytyy sanan/nimen alta. Esim nyt kuuntelin Salattu tieto kanavan videot :) Aika paljon tuttuja juttuja eri kantilta tulee näissä kuten kirjoissa mut antaa työmatkoille hyvin sisältöä. Lisäksi ne on ilmaisia ;) Podcast sovelluksen latasin puhelimelle (iPhone) ja sieltä hyvä kuunnella ja sit soundcloudista löytyy myös kuultavaa.

   Oishan noita kiva ite myös tehdä mut ei vielä oo uskaltanu. Luin sun anonyymipostauksen ja jaan samat fiilikset. Kiitos myös maininnasta ;) Kiva jos voin herättää ajatuksia. Itellä kans monta ideaa mitkä vaatis ensin näkyväksi tulemisen mut vielä nimimerkki on ollut suojana. Ehkä joskus :)

   Poista